tisdag 10 juli 2007

USA förbereder kolonisering av Mars



Mars är väl den planet i vårt solsystem som mest lockat fram fantasierna om liv i rymden. Marsmänniskor har vi mött i olika science fiction-berättelser, i böcker och på film.

Forskare tror numer att det kan finnas eller ha funnits någon form av liv på Mars. I veckan visade Nasas marsprogramm upp roboten Phoenix som ska skickas iväg till Mars i augusti i år, 2007. Enligt beräkningarna ska Phoenix vara framme på mars i början av 2008.

Phoenix uppdrag är att leta efter vatten eller is.

Aftonbladet skriver:
2002 hittade Mars Oddysey bevis som backade teorin att stora delar av Mars, inklusive polerna, hade vatten i form av is bara decimeter från ytan.
- Phoenix har skapats för att undersöka hur isen skapats, genom att mäta hur flytande vatten har förändrat kemin och mineralerna i marken, säger Peter Smith vid universitetet i Arizona, en annan av experterna som arbetat med Phoenix-projektet.


Phoenix ska framför allt söka på en plats nära det som kallas Marspolen, som ligger på ungefär samma breddgrader som Alaska på jorden. Där ska det finnas en bred dal com är plan och inte har så många berg. Och den anses av amerikanarna se ut att ha goda förutsättningar för att bygga en koloni på. Så med andra ord: Phoenix ska inte bara leta efter liv på Mars utan ta fram underlag som hjälper forskarna att förbereda en kolonisering av Mars.

Då börjar funderingarna: är det USA som ska kolonisera eller mänskligheten?

Intressanta nyhetsartiklar om Mars:
Phoenix hemsida hos Nasa
Googla på Mars

Här visar Nasa upp Phoenix:




Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

coreshell sa...

Hej, jag är materialkemist och jobbar med järnoxider.

Läste att så kallad mössbauer-spektroskopi har använts i stor utsträckning för att svara på den spännande frågan om hur vattnet och dess historia på mars. Landarna har utrustats med mössbauer spektrometrar i miniformat som kan skilja den atomära strukturen i olika typer av järnoxider med otrolig precision. I denna blandning kan svaret finnas på vattnets hemligheter och hela mars är som sagt täckt av ett lager så det saknas inte prover.

Extremt häftigt, men så är man ju kemist och gillar även rymden ;).

Hitta en länk här:

http://athena.cornell.edu/the_mission/ins_moss.html